Fastelavn

Margarinefabrikken Kronborg/Kronborg Fløde Is fotograferet efter 1960

Journalist Kenn Andersen fortalte i Helsingør Dagblad den 20/2 2010 om fastelavn i Helsingør i 1960'erne. Han skriver: Dengang gik man rundt i mindre grupper - ikke så kunstfærdigt udklædt som i dag - og bankede på dørerne i opgangene, og hvis døren blev åbnet, sang man af karsken bælg "boller op og boller ned" samtidig med at man raslede med raslebøsserne, der indeholdt adskillige 1-ører, 2-ører, 5-ører eller måske ovenikøbet en enkelt 10-øre, hvis man raslede i et rigmandskvarter.

Det må have lydt ganske forfærdeligt, og det var da også almindeligt at de sagesløse mennesker i lejlighederne hurtigt proppede småmønterne i raslebøsserne for at slippe for at høre mere.

Jeg kan ikke huske, hvor meget man kunne rasle ind på sådan en fastelavnsmandag, hvor man i øvrigt havde fri fra skole, men det er formentlig blevet til et par Kronborg Fløde Is, hvor den billigste en mælke/vaniljeis kostede 25-øre.

Der var også en anden tradition dengang i 1960'erne. Om formiddagen kunne man indfinde sig hos Wiibroes Bryggeri i Hestemøllestræde. Her var der gratis sodavand til alle børn, og man tyllede Jolly Cola, Messina, rød sodavand eller Chabeso i sig på livet løs,og bøvsede derefter, men ned skulle det.

Når der ikke var mere at hente der, myldrede ungerne ned ad Sudergade til Bjergegade 27, hvor Kronborg Fløde Is holdt til. Her gjaldt det også om at være hurtig. Personalet smed nemlig is ud til børnene fra 1. sal. Så gik den vilde jagt med at få raget så mange is til sig som muligt."