Strandgade 46

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Strandgade 46
Den lokale afdeling af Dansk Metal, der blev stiftet i 1887, fejrede den 24. juni 1977 sit 90 års jubilæum i Smedenes Hus i Strandgade. Som repræsentant for forbundet overrækker konsulent Steen Johansen her en jubilæumshilsen til afdelingsformand Georg Poulsen. Foto: Anne-Sofie Rubæk













I tidsskriftet Arkitekten fra 1975 side 210 skrev arkitekt Niels Basse følgende: "I foråret 1968 henvendte den lokale afdeling af Smedenes- og Maskinarbejdernes fagforening sig til vores tegnestue med ønsket om at få projekteret nye fagforeningslokaler på en tom grund i en gammel husrække i Strandgade i Helsingør. Fagforeningen ejede naboejendommen og var indstillet på at få etableret een samlet bebyggelse.

Der var imidlertid enighed på tegnestuen om at en væsentlig forudsætning for at bevare bystrukturen ville være at bevare de enkelte parceller og dermed proportioner i gadebilledet. Der var til gengæld stor uenighed om hvorvidt man skulle forsøge at bygge et nutidigt "moderne hus" eller om man skulle bygge et "tidløst hus" med udgangspunkt i den omkringliggende bebyggelse. En opfattelse af at den ærligste løsning ville være at bygge nutidigt, men med respekt for proportionerne på den beskedne parcel vill være den rigtige løsning, sejrede.


Et projekt udarbejdet af arkitekterne Dorrit Krabbe, Steffen Johansen og Niels Basse blev den foretrukne løsning. Huset er i byggeteknik og materialevalg nutidigt, som ethvert af nabohusene har været det i sin tid, men vi har bestræbt os på, at husets proportioner både eksteriørt og interiørt respekterer den traditionelle fagopdeling og regelmæssighed.

Det er i hvert fald vor opfattelse, at bygningen trods diskutable detaljer repræsenterer et klart standpunkt i debatten omkring byfornyelse. Tegnestuen har senere haft lejlighed til at gennemføre tilsvarende opgaver, hvor andre betragtninger er blevet realiseret. Hvilken løsning der er den rigtige, diskuterer vi stadig - enige er vi om, at fastholdelsen af byproportionerne manifesteret ved den oprindelige matrikulære opdeling er den væsentligste forudsætning for købstadsmiljøets bevarelse."

Smedene fra Helsingør var sammen med kolleger fra København, Aarhus, Ålborg og Randers initiativtagere til dannelsen af Dansk Smede- og Maskinarbejderforbund i 1888.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.