Forskel mellem versioner af "Gavlmaleri på Abildvængets Bibliotek"

Linje 35: Linje 35:
  
 
[[Kategori:Gavlmalerier]]
 
[[Kategori:Gavlmalerier]]
 +
[[Kategori: Kultur og Kunst]]

Versionen fra 9. sep 2019, 10:19

Det første murmaleri i Helsingør blev udført i 2012. Bag initiativet står Helsingør Kommune, som efter Kulturværftets og Søfartsmuseets færdiggørelse etablerede et projekt: "KUNST OG BYRUM HELSINGØR", hvis opgave det var at finde kunstnere, som skulle arbejde med Helsingørs identitet og afdække de historiske lag. Der skulle arbejdes med tre ringe i byens udvikling. Første ring er den gamle middelalderby, Sundtoldens by, Kronborgs og Hamlets by.  Anden ring er industriens og søfartens by, som for en stor del har ligget som en ring udenom den gamle by ud mod havnen, ikke mindst værftet og bryggeriet. Tredje ring er den nye by, de store boligomåder som omkranser det gamle Helsingør. I august 2018 blev det første vægmaleri i den tredie ring afsløret. Det er malet på Abildvængets Biblioteks gavl ud mod Kingosvej.

Gavlmaleriet på Abildvængets Bibliotek. Foto: Bente Thomsen


Kunstneren

Opgaven med murmaleriet blev overdraget til den russiske kunstner Rustam Qbic. Han er født i 1985 i republikken Tatarstan og bor i Kazan, hvor han også gik på kunstakademiet. Han havde sin kunstneriske debut i 2013 på Street Kit Gallery i Moskva. Han arbejdede oprindelig med graffiti og street art, men blev efterhånden inspireret af det klassiske maleri og laver nu værker, som relaterer til de steder, hvor de er malet.


Maleriet

Maleriet blev udført i løbet af en uge i begyndelsen af august 2018. Det er inspireret af bibliotekets beliggenhed i udkanten af byen og det landskab, som findes ikke langt derfra, hvor der er marker og skov.


Detalje af murmaleriet. Foto: Bente Thomsen


En bog fungerer som et tag, der beskytter naturen og et blad vokser frem mellem siderne i bogen. Midt på murmaleriet står en ung landmand. Landmanden i det drømmeagtige landskab vokser op af marken og holder bogen. Landmanden er et portræt af en ung lokal mand, der kom forbi Abildvængets Bibliotek, og gerne ville stå model for street art-kunstneren. Bag manden ses en blomstrende solsikkemark og bag den en frodig grøn skov. Den unge mand er iført en læderjakke og under den en bluse, hvis mønster og farve til forveksling ligner stakittet foran ham. I brystet, på hjertets plads, er malet et lille hvidt vindue med fire ruder. Bag ruderne ses også blomstrende solsikker, som forener det hårde og det bløde.

Litteratur

Folder: Gadekunst af Rustam Qbic. Udgivet af Helsingør Bibliotek 2018

Helsingør Dagblad 9. august 2018: Indvielse af nyt murmaleri af Rustam Qbic på Abildvængets Bibliotek

Kunst og Byrum