Forskel mellem versioner af "Hamlet - skulptur ved Nordhavnen"

(Ny artikel under udarbejdelse)
 
(Litteratur: Tilføjelser)
Linje 13: Linje 13:
  
 
===Litteratur===
 
===Litteratur===
Helsingør Dagblad: artikel fra 04. september 2019
+
Artikler:
  
Frederiksborg Amts Avis: artikel fra 04. september 2019
+
Helsingør Dagblad: "Stor begejstring for den moderne Hamlet", 4. september 2019.
  
Frederiksborg Amts Avis: artikel fra 30. august 2019
+
Frederiksborg Amts Avis: "Hamletskulptur er et nyt vigtigt vartegn", 4. september 2019.
 +
 
 +
Frederiksborg Amts Avis: "Hamlet-skulptur bliver opsat med udsigt til Kronborg", 30. august 2019.
 
 
 
[[Kategori: Monumenter]]  [[Kategori: Skulpturer]]  [[Kategori: Kultur og kunst]]
 
[[Kategori: Monumenter]]  [[Kategori: Skulpturer]]  [[Kategori: Kultur og kunst]]

Versionen fra 5. okt 2019, 17:07

Den tre meter høje skulptur af Hamlet står på hjørnet af Kronborgvej og Strandpromenaden, tæt ved Nordhavnen. Den berømte Hamlet-figur stammer fra et skuespil af William Shakespeare, skrevet i 1603 og som foregår i Helsingør. Det har været et godt varemærke for byen og et trækplaster for turister gennem tiderne og er det stadig.

Indholdsfortegnelse

"To be or not to be"

Skulpturen Hamlet med det moderne, enkle udtryk og sin helt egen fortolkning, ses i en siddende position i profil, skuende mod Kronborg Slot. Den ene arm er løftet mod himlen, og et kranium hviler i hånden, og scenen afspejler den berømte sætning: ”To be or not to be”. Blikket er rettet mod kraniet i hånden. Den anden arm er ført ned langs ryggen og støtter på det, som figuren sidder på. Skulpturen står en smule skråt foran en stor bygning, som bærer navnet Hamlet. Ikke helt tilfældigt er navnet Hamlet er således fælles for både bygning og skulptur. Bygningen rummer et stort kommunalt aktivitetscenter samt boliger for ældre og handicappede. Den blev opført i 1956 som hotel - først med navnet Prins Hamlet og siden Hotel Hamlet, indtil det blev overtaget af Helsingør Kommune i 1973.

Kunstneren

Skulpturen er udført af den lokale kunstner Bente Polano fra Snekkersten (f. 1953). Hun debuterede i 1974 og har en omfangsrig produktion bag sig, herunder bl.a. udført flere kunstværker til Helsingør Kommune. Bl.a. nogle relieffer, hvoraf et er opsat på Helsingør Hallen og forestiller figurer i bevægelse; skulpturen ”En siddende kvinde” i Hornbæk, som stilistisk har ligheder med figuren Hamlet; et maleri af borgmester Per Tærsbøl, som hænger i Byrådssalen på Helsingør Rådhus. Idéen til skulpturen blev fostret så tidligt som i 1979, hvor hun netop var flyttet til Helsingør. Her lod hun sig inspirere af skuespillet ”Hamlet”, som blev opført i slotsgården på Kronborg med Dereck Jacoby i hovedrollen som Hamlet. Efter flere års arbejde med bl.a. at finde penge til projektet, er drømmen omsider gået i opfyldelse, og skulpturen blev indviet d. 03. september 2019.

Gennemsigtig og oplyst skulptur

Skulpturen er omgivet af et areal med græs og er udført i blankpoleret stål. Den fremtræder sølvfarvet, hviler på en sokkel af bornholmsk granit (benævnt ”Blå Rønne”) og vejer seks tons. Man kan se igennem den, gå rundt om den og opleve den fra alle sider. Når mørket falder på, er der lys på skulpturen, og det giver en særlig oplevelse. Lyssætningen er udført i samarbejde med belysningsarkitekt Gunver Hansen. Skulpturen har kostet en halv million kroner. En tredjedel af udgiften er bevilget af Helsingør Kommune og de øvrige to tredjedele har kunstneren selv skaffet fra William Demant Fonden.

NB: Artikel er stadig under udarbejdelse!

Litteratur

Artikler:

Helsingør Dagblad: "Stor begejstring for den moderne Hamlet", 4. september 2019.

Frederiksborg Amts Avis: "Hamletskulptur er et nyt vigtigt vartegn", 4. september 2019.

Frederiksborg Amts Avis: "Hamlet-skulptur bliver opsat med udsigt til Kronborg", 30. august 2019. 