Har Shakespeare været i Helsingør?

Version fra 30. jan 2016, 13:20 af Merete Gotthardt (diskussion | bidrag)

Det er der intet, der tyder på. Shakespeares liv og færden er ganske veldokumenteret, bortset fra en periode i anden halvdel af 1580’erne, de såkaldte ’lost years’. Men fra omkring 1590 finder man ham i Londons teaterverden, vel etableret som skuespiller og dramatiker med succes. Så det er nærliggende at antage, at han har brugt ’the lost years’ på at få foden indenfor i teaterbranchen og modtage oplæring som skuespiller. Det foregik normalt ved, at en dreng/ung mand indgik en lærlingekontrakt med en erfaren skuespiller, der kunne sætte ham ind i fagets mysterier.

Slottet i 'Hamlet'

Det kan naturligvis ikke udelukkes, at Shakespeare på et tidspunkt har besøgt Danmark og Helsingør. Men der er i så fald intet spor af det. Og hvis han har set det nyopførte Kronborg med egne øjne, har det i hvert fald ikke hæmmet ham, da han skrev ’Hamlet’. I modsætning til Kronborg ligger slottet i ’Hamlet’ ved en høj skrænt, der går lodret ned i havet. Det fremgår af scenen, hvor Horatio advarer Hamlet mod at følge med genfærdet:

What if it tempts you …

To the dreadful summit of the cliff

That beetles over his base into the sea?

… The very place puts toys of desperation

Without more motive, into every brain

That looks so many fathoms to the sea

And hears it roar beneath.

Første akt, fjerde scene, linje 69-78.

(Frit oversat: Hvad hvis genfærdet lokker dig med til toppen af den frygtindgydende skrænt, der rager ud over sin fod i havet? Det er et sted, der kan fremkalde en livsfarlig svimmelhed hos enhver, der ser så mange favne ned i havet og hører brændingens brølen).

'Komedianterne' på Kronborg

Men har Shakespeare ikke selv besøgt Helsingør, så har flere af hans skuespillerkolleger til gengæld gjort det. I 1586 besøgte en flok engelske ’komedianter’ Danmark og optrådte blandt andet for hoffet på Kronborg. Deres navne fremgår af hoffets regnskaber, og Shakespeares er ikke blandt dem. Tre af dem, Thomas Pope, George Bryan og Will Kemp, var fra 1594 medlemmer af den samme teatertrup som Shakespeare. Det er en fristende tanke, at de har fortalt ham om deres besøg i Danmark, og at han har benyttet nogle af deres oplysninger i ’Hamlet’. Det er i så fald det umådeholdne drikkeri ved Frederik den Andens hof, de tre englændere har hæftet sig ved, ligesom den kongelige skik at markere en tømt skål med dundrende pauker og affyring af kanoner.