Forskel mellem versioner af "Hjælp:Hjælp"

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Linje 12: Linje 12:
  
 
==Kategorier==  
 
==Kategorier==  
Nedenstående forklaring vil blive forenklet og som bidragyder kan man nøjes med at melde sin artikel ind i eksisterende katagori, hvis man mener den findes - ellers lader man være. Oversigten over eksisterende kategorier fås ved at klikke på Kategorier fra forsiden. Man melder en artikel ind i en kategori ved på en ny linie sidst i artiklen at sætte 2 skarpe paranteser umiddelbart før ordet Kategori og igen efter navnet på kategorien. Mellem ordet Kategori og navnet på kategorien er et kolon. Når en artikel er blevet tilmeldt en kategori, kan man i den færdige artikel se et link til kategorien nederst på siden.
+
Som bidragyder kan man nøjes med at melde sin artikel ind i eksisterende katagori, hvis man mener den findes - ellers lader man være. Oversigten over eksisterende kategorier får man ved at klikke på Kategorier fra forsiden. Man melder en artikel ind i en kategori ved på en ny linie sidst i artiklen at sætte 2 skarpe paranteser umiddelbart før ordet Kategori og igen efter navnet på kategorien. Mellem ordet Kategori og navnet på kategorien er et kolon. Når en artikel er blevet tilmeldt en kategori, kan man i den færdige artikel se et link til kategorien nederst på siden.
  
Kategorier er en måde at skabe en overordnet, hierarkisk struktur for artiklerne i Helsingør Leksikon. Hver kategoriside er en samling af sammenhørende sider ofte suppleret med underkategorier. En given side kan tilhøre flere kategorier i modsætning til træstrukturer, som det f.eks. kendes fra mappestrukturen på en computer. Det er en meget nyttig egenskab ved kategorierne, da mange artikler indgår i et net af emner, som ikke kan klares af en almindelig hierarkisk præsentation af information. Det tilstræbes, at alle artikler i Helsingør Leksikon hører under mindst én kategori. Når der er oprettet en kategori bør der i almindelighed være en tilhørende artikel, der forklarer kategoriens emne. Denne artikel skal have en kategorihenvisning i bunden af artiklen til "sig selv", f.eks. har Sport en henvisning til kategorien "Kategori:Sport" i bunden af siden. "Sport" har flere underkategorier som f.eks. Kategori:Boldspil og Kategori:Cykling. Under "Boldspil" kan man dele begreberne yderligere op i flere underkategorier som f.eks. Kategori:Fodbold og Kategori:Håndbold.  
+
Kategorier er en måde at skabe en overordnet, hierarkisk struktur for artiklerne i Helsingør Leksikon. Hver kategoriside er en samling af sammenhørende sider med tiden suppleret med underkategorier. En given side kan tilhøre flere kategorier i modsætning til træstrukturer, som det f.eks. kendes fra mappestrukturen på en computer. Det er en meget nyttig egenskab ved kategorierne, da mange artikler indgår i et net af emner, som ikke kan klares af en almindelig hierarkisk præsentation af information. Det tilstræbes, at alle artikler i Helsingør Leksikon hører under mindst én kategori. Når der er oprettet en kategori bør der i almindelighed være en tilhørende artikel, der forklarer kategoriens emne. Denne artikel har en kategorihenvisning i bunden af artiklen til "sig selv", f.eks. har Sport en henvisning til kategorien "Kategori:Sport" i bunden af siden. "Sport" har flere underkategorier som f.eks. Kategori:Boldspil og Kategori:Cykling. Under "Boldspil" kan man dele begreberne yderligere op i flere underkategorier som f.eks. Kategori:Fodbold og Kategori:Håndbold.  
  
Når en artikel er blevet tilmeldt en kategori, vil et link til kategorien være at finde allernederst på artikelsiden. Hvis linket er rødt, er kategorien ikke blevet oprettet endnu, og derfor bør man enten finde en anden kategori, der passer, eller eventuelt selv oprette den nye kategoriside (læs mere herom nedenfor). For at melde en side til flere kategorier, skriver man et link til hver af de kategorier, der er tale om, umiddelbart efter hinanden, men med et enkelt linjeskift som adskillelse. For eksempel kunne en artikel om fodboldstøvler falde i følgende to kategorier: Kategori:Fodbold Kategori:Fodtøj OBS. I ovenstående eksempel mangler der 2 skarpe paranteser før og efter kategorierne. Der er ingen grund til både at tilmelde en artikel en given kategori samt en underkategori af denne. For eksempel skal artiklen Lacrosse kun høre under Kategori:Boldspil og ikke også Kategori:Sport. Dette skyldes, at artiklen reelt set allerede hører under den bredere kategori, idet kategorien "Boldspil" er en underkategori til kategorien "Sport". En artikel bør altid være tilmeldt den eller de mest specifikke kategorier, som den hører ind under.  
+
For at melde en side til flere kategorier, skriver man et link til hver af de kategorier, der er tale om, umiddelbart efter hinanden, men med et enkelt linjeskift som adskillelse. For eksempel kunne en artikel om fodboldstøvler falde i følgende to kategorier: Kategori:Fodbold Kategori:Fodtøj OBS. I eksemplet mangler der 2 skarpe paranteser før og efter kategorierne. Der er ingen grund til både at tilmelde en artikel en given kategori samt en underkategori af denne. For eksempel skal artiklen Lacrosse kun høre under Kategori:Boldspil og ikke også Kategori:Sport. Dette skyldes, at artiklen reelt set allerede hører under den bredere kategori, idet kategorien "Boldspil" er en underkategori til kategorien "Sport". En artikel bør altid være tilmeldt den eller de mest specifikke kategorier, som den hører ind under.  
  
 
Hvis man ønsker at flytte en artikel fra en kategori til en anden, skal man blot ændre på kategorinavnet i den allerede eksisterende kategorikode nederst i artiklen. Eksempelvis ville artiklen fodbold blive flyttet fra Kategori:Sport til Kategori:Boldspil ved at skifte koden Kategori:Sport ud med Kategori:Boldspil.  
 
Hvis man ønsker at flytte en artikel fra en kategori til en anden, skal man blot ændre på kategorinavnet i den allerede eksisterende kategorikode nederst i artiklen. Eksempelvis ville artiklen fodbold blive flyttet fra Kategori:Sport til Kategori:Boldspil ved at skifte koden Kategori:Sport ud med Kategori:Boldspil.  
 
+
Eksemplerne kategorier er hentet fra det danske wikipedia leksikon.
Hvordan man opretter en kategori. Hvis man synes at ens artikel ikke hører under en eksisterende kategori, kan man selv oprette en ny. Inden man gør dette, er det dog en god ide at gennemsøge kategorioversigten for passende alternativer. Når man har besluttet sig for at oprette en ny kategori, skal man ligesom ovenfor beskrevet indsætte en kategorikode i artiklen. Et rødt link til kategorisiden vil da findes nederst på artikelsiden. Klik dette link. Man vil nu blive præsenteret for en redigeringsside, der helt svarer til redigeringssiderne for artikler. Vær omhyggelig med at stave kategorinavnet rigtigt, da det er besværligt at omdøbe en kategori, når den først er oprettet. På redigeringssiden skal man indsætte følgende: En kort beskrivelse af kategorien (gerne formuleret, så den vejleder andre skribenter i, hvad der hører hjemme i denne kategori, og hvad der ikke gør). Hvis kategorien hører under en eksisterende kategori (som eksemplet med "Fodbold" under "Boldspil"), skal den nye kategori meldes ind i den kategori, den hører til. Det gøres ganske som for artikler ved at skrive et kategorilink med et enkelt kolon, altså Kategori:Boldspil. Til sidst skal man klikke på "Gem side", hvorefter den nye kategori vil blive oprettet. Alle artikler, der i fremtiden tilmeldes denne kategori, vil automatisk blive lagt ind på artikelsiden. Man må meget gerne gå på jagt efter artikler, der hører hjemme i den nye kategori, og melde dem ind i kategorien. Hvis en kategori har fået tilmeldt en masse artikler, så kategorisiden er blevet uoverskuelig, kan man tilføje koden Skabelon:KompaktTOC. Derved vil en kompakt menu sørge for, at man nemmere kan klikke sig alfabetisk frem.
 
 
 
Hvis du vil have artiklerne i listen af artikler på kategorisiderne sorteret alfabetisk efter noget andet end deres titel, så kan følgende system bruges: Kategori:KATEGORINAVN|SORTERINGSNØGLE (hvor "KATEGORINAVN" er kategoriens navn, og "SORTERINGSNØGLE" er værdien, der skal sorteres alfabetisk efter). Hvis man eksempelvis vil sætte artiklen Albert Einstein ind i Kategori:Nobelprismodtagere i fysik og vil have listen sorteret efter "Einstein, Albert", skriver man: Kategori:Nobelprismodtagere i fysik|Einstein, Albert. OBS. Husk 2 skarpe paranteser før og efter Kategori:Kategorinavn Sorteringsnøglerne tager hensyn til store og små bogstaver, så sorteringsnøgler med små bogstaver kommer efter nøgler med store bogstaver. De hovedartikler, som beskriver det emne, en bestemt kategori handler om, indsættes i kategorien ved at skrive: Kategori:KATEGORINAVN|*. Stjernen gør, at hovedartiklen dukker op forrest i artikellisten på kategorisiden. Eksempelvis tilmeldes artiklen fodbold den tilhørende kategori med samme navn, ved at man skriver: Kategori:Fodbold|*.  
 
  
 
==Litteraturhenvisninger==  
 
==Litteraturhenvisninger==  

Versionen fra 24. feb 2008, 20:03

Kom godt i gang

Inden man begynder at skrive en artikel, bør man sikre sig, at der ikke allerede findes en artikel i Helsingør Leksikon om emnet. Det gør man ved at søge på ordet i søgeboksen på forsiden. Man kan også begynde på en ny artikel ved at klikke på et rødt link i en eksisterende artikel (et rødt link betyder nemlig at der endnu ikke er en artikel i Helsingør Leksikon om emnet).

Helsingør Leksikon bygger på Wikipedia, og der findes ligesom i det danske Wikipedia-leksikon mange muligheder for bogstavtyper, overskrifter, indrykninger, tabeller osv., men man kan stort set klare sig med genvejstasterne, som vises hver gang man begynder at skrive eller rette i en artikel. Det er skik og brug at starte en artikel med en sætning hvor opslagsordet/emnet for artiklen er i fed skrift. Markerer man ordet som skal stå med fed skrift og klikker på "B" i genvejstasterne medfører det at der kommer til at stå 3 anførsesltegn før og efter ordet, og det er dette som danner den fede skrift, når man ser det færdige resultat.

Link fra et sted- eller personnavn i ens artikel til en "hel" artikel om stedet/personen laves ved at markere ordet og klikke på genvejsikonet "Ab". Herved bliver der sat 2 skarpe paranteser om det markerede ord, og i det færdige resultat vil linket blive rødt, hvis der endnu ikke er en artikel om emnet, og blåt hvis der findes en artikel. Det er fint at at lave links til ikke eksisterende artikler. Det opfattes som en opfordring til andre om at skrive artiklen.

Overskrifter

Overskriften skal stå på en linje for sig selv. Det højeste niveau - det blå opslagsord - indsættes automatisk af systemet, og har usynligt for os 1 lighedstegn på hver side.

Som bidragyder har man mulighed for at opdele sin tekst i afsnit. Ved at markere ordet, som skal være overskrift for afsnittet og klikke på "A" i genvejstasterne dannes automatisk en niveau 2 overskrift (med 2 lighedstegn før og efter ordet). En niveau 3 underorverskrift danner man med 3 lighedstegn før og efter ordet. Systemet indsætter automatisk en indholdsfortegnelse på siden, hvis der er mere end 3 afsnit (overskrifter) i en artikel.

Kategorier

Som bidragyder kan man nøjes med at melde sin artikel ind i eksisterende katagori, hvis man mener den findes - ellers lader man være. Oversigten over eksisterende kategorier får man ved at klikke på Kategorier fra forsiden. Man melder en artikel ind i en kategori ved på en ny linie sidst i artiklen at sætte 2 skarpe paranteser umiddelbart før ordet Kategori og igen efter navnet på kategorien. Mellem ordet Kategori og navnet på kategorien er et kolon. Når en artikel er blevet tilmeldt en kategori, kan man i den færdige artikel se et link til kategorien nederst på siden.

Kategorier er en måde at skabe en overordnet, hierarkisk struktur for artiklerne i Helsingør Leksikon. Hver kategoriside er en samling af sammenhørende sider med tiden suppleret med underkategorier. En given side kan tilhøre flere kategorier i modsætning til træstrukturer, som det f.eks. kendes fra mappestrukturen på en computer. Det er en meget nyttig egenskab ved kategorierne, da mange artikler indgår i et net af emner, som ikke kan klares af en almindelig hierarkisk præsentation af information. Det tilstræbes, at alle artikler i Helsingør Leksikon hører under mindst én kategori. Når der er oprettet en kategori bør der i almindelighed være en tilhørende artikel, der forklarer kategoriens emne. Denne artikel har en kategorihenvisning i bunden af artiklen til "sig selv", f.eks. har Sport en henvisning til kategorien "Kategori:Sport" i bunden af siden. "Sport" har flere underkategorier som f.eks. Kategori:Boldspil og Kategori:Cykling. Under "Boldspil" kan man dele begreberne yderligere op i flere underkategorier som f.eks. Kategori:Fodbold og Kategori:Håndbold.

For at melde en side til flere kategorier, skriver man et link til hver af de kategorier, der er tale om, umiddelbart efter hinanden, men med et enkelt linjeskift som adskillelse. For eksempel kunne en artikel om fodboldstøvler falde i følgende to kategorier: Kategori:Fodbold Kategori:Fodtøj OBS. I eksemplet mangler der 2 skarpe paranteser før og efter kategorierne. Der er ingen grund til både at tilmelde en artikel en given kategori samt en underkategori af denne. For eksempel skal artiklen Lacrosse kun høre under Kategori:Boldspil og ikke også Kategori:Sport. Dette skyldes, at artiklen reelt set allerede hører under den bredere kategori, idet kategorien "Boldspil" er en underkategori til kategorien "Sport". En artikel bør altid være tilmeldt den eller de mest specifikke kategorier, som den hører ind under.

Hvis man ønsker at flytte en artikel fra en kategori til en anden, skal man blot ændre på kategorinavnet i den allerede eksisterende kategorikode nederst i artiklen. Eksempelvis ville artiklen fodbold blive flyttet fra Kategori:Sport til Kategori:Boldspil ved at skifte koden Kategori:Sport ud med Kategori:Boldspil. Eksemplerne på kategorier er hentet fra det danske wikipedia leksikon.

Litteraturhenvisninger

I slutningen af en artikel kan man gøre opmærksom på bøger eller artikler, som kan give yderligere oplysninger om emnet. Man skriver 3 lighedstegn = = =Litteratur= = = og indsætter oplysningerne om bogen eller artiklen i næste linie.

Det anbefales at man skriver bøger således: Gunnar Bergsten: Skovene omkring Helsingør. Helsingør, 1999 og tidsskriftsartikler således: Bent Jørgensen: Krigens monumenter (Forening & Museum. 2001. Nr. 2)

Eksterne links

I slutningen af en artikel kan man linke til hjemmesider udenfor Helsingør Leksikon. Man skriver 3 lighedstegn = = = Eksterne links = = = og på en ny linie starter man med en skarp parantes [ efterfulgt af selve linket, en skråstreg / et mellemrum og navnet på siden afsluttet af en skarp parantes]. Eksempel: Skarp paranteshttp://www.museerne.helsingor.dk/%C3%A5renes%20huse.aspx/ Årenes huse]. Dette gør at linket vises som teksten "Årenes huse" og man slipper for hele adressen med alle koderne.

Punktopstillinger

Punktopstillinger laves ved at skrive en stjerne * (for punkter) eller en havelåge # (for nummereret liste) i begyndelsen af linjen. Indrykkede underlister laves ved at skrive flere stjerner eller havelåger i begyndelsen af linjen **, ***, ##, ### osv.

Billeder

For at kunne illustrere en artikel, kræver det at man har billedet på den PC man arbejder fra - enten på harddisken, på en cd-rom eller en USB nøgle. Det anbefales at billeder skannes så bredden på dem er 1024 pixel. I Helsingør Leksikon er der en øvre grænse på 150 Kb på billedfiler i forbindelse med uploadning. Fylder ens foto (skannet ind med 1024 pixel) mere end 150 Kb, må man "gemme til web"/komprimere det i sit billedbehandlingsprogram. Funktionen findes både i Microsoft Office Picture Manager og i Photoshop og i mange andre programmer. Det anbefales at man navngiver billeder på en enkel genkendelig måde. Man uploader et billede fra sin PC ved at klikke på knappen [Upload billede], hvorefter der kommer en vejledning og en formularside frem.

Angående formularsiden: Rubrikken Kildefil udfyldes automatisk når man har valgt et foto. Rubrikken Målnavn udfyldes automatisk med navnet på det foto man vælger med knappen [Gennemse], f.eks. Bogormen2.jpg. I rubrikken Beskrivelse/kilde kan man skrive en billedtekst, f.eks.: Fotograferet december 2007. Tryk på [Gem]. Billedet lægger sig på sin egen ”billedside” og skal nu hen på den side, hvor det hører til.

I begyndelsen af den artikel, som billedet skal illustrere, indsættes en henvisning. Man klikker på ikonet for billedindsætning i rækken af genvejstaster (den tast med det meget lille foto/maleri) og der indsættes først i artiklen 2 skarpe paranteser Billede:Eksempel.jpg 2 skarpe paranteser. I stedet for "eksempel" indsætter man navnet på billedet, som i eksemplet var Bogormen2.

Det er nødvendigt med flere oplysninger for at få billedet placeret så optimalt som muligt i forhold til teksten. Først angiver man billedets placering på siden enten ’right’, ’left’ eller ’center’. Det anbefales at sætte det første billede i artiklen til højre = right. For at danne en ramme omkring billedet og give plads til billedtekst skriver man 'thumb'. Billedets størrelse angives med 225px. Billedteksten skrives derefter f.eks. Bogormen - skultur ved Espergærde Bibliotek. Mellem hver oplysning skal der være en pipeline | Laves med [Alt Gr] og tasten i øverste linie med accenterne. Se eksemplet hvor 2 skarpe paranteser [[ er erstattet af ordene - altså 2 skarpe pranteserBillede:Bogormen2.jpg|right|thumb|225px|Borgormen-skulptur ved Espergærde Bibliotek2 skarpe paranteser

Artiklen er klar

Når artiklen er færdig, klikker man på [Forhåndsvisning] neden for tekstfeltet, så man kan se, hvordan artiklen kommer til at se ud. Det giver mulighed for at rette eventuelle fejl inden siden gemmes. Når man klikker på [Gem side] bliver den nye artikel eller rettelser og suppleringer til allerede eksisterende artikler med det samme en del af Helsingør Leksikon. Det er o.k. at klikke på [Forhåndsvisning] eller [Gem side] undervejs i forløbet. Hver gang man klikker på [Gem side] bliver det registreret i leksikonnets historik - prøv evt. at klikke på knappen [Historik] til højre under Værktøjer.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.