Stengade 27

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

Ejendommens historie

Den mest kendte ejer og beboer af i denne ejendom er nok færgemand og kaper Lars Bache, som boede her fra 1801 til sin død i 1809. Ejendommen er opført før 1736, en bindingsværksbygning som de fleste på den tid. I 1736 blev den blev takseret og beskrevet som værende i ”maadelig Stand”. Ejendommen, som i øvrigt ikke udmærker sig på nogen særlig måde, tilhørte på den tid enken efter smed Ditlew Møller. Den blev overtaget af Erick Lykke, som havde den fra 1771-1782, derefter James Davidson fra 1791-1801. Lars Bache fik på et eller andet tidspunkt facaderne på forhus og baghus omsat til grundmur. Ved den lejlighed forsvandt de svære træskodder ud mod gaden sammen med to store stenbænke ud for porten. Lars Bache må have tjent godt. Det forlyder, at huset rummede hele to køkkener, hvoraf væggene i det ene var dækket af kobber- og messingtøj, kun til pynt. Tilbage var arbejdet med at holde fri for støv, pudse og polere. Lars Baches enke boede i ejendommen til 1821. Første butiksindretning stammer fra 1879, hvor købmand M. I. A. Marth overtog ejendommen med en kolonial- og materialhandel.

En lokal søhelt

Lars Bache blev født i 1771. Med livet som indsats reddede han 3. november 1801 fem mand, der var strandet ved Trekroner. Han blev hædret for sit mod og sine dristige aktioner i 1807. Han blev næsten indbegrebet af den uforfærdede færgemand, der med sin stærke arm hvilende på roret i den åbne båd trodsede den hårdeste storm for sammen med sit bådslav at gennemføre de dristigste redningsaktioner. Ligesom hans kollega Jens Lind, som boede i Strandgade 1. Men havet blev også hans skæbne, for under et kapertogt forliste han med sin kaperbåd ”Makrellen” i Køge Bugt ud for Stevns i et stormvejr d. 26. juli 1809 og druknede, 38 år gammel. På Helsingør Kirkgård findes en mindegrav.

Der findes et maleri, hvor Lars Bache sidder stovt i sin båd "Makrellen". Han er iført pænt tøj og nærmest helt uanfægtet af vejr og vind. Det er malet af hans barnebarn Otto Bache (se under afsnit: ”Lars Baches efterkommere” nedenfor) og findes på Helsingør Bymuseum.

Lars Baches efterkommere

Lars Baches ældste søn Niels Bache har skrevet en bog sin fader og hjemmet (nævnt under litteraturhenvisninger neden for). Niels Bache skulle have overtaget færgemandsforretningen, men faderens død fik ham på andre tanker. Han blev købmand, først i Kalundborg, siden i Roskilde, hvor han også blev medlem af borgerrepræsentationen. Han endte som konsul, slog sig ned i København, skrev sine memoirer omkring 1855 og døde i 1860.

Lars Bache er farfar til kunstmaleren Otto Bache, nok især kendt for en række historiske malerier. Mest berømt er maleriet af mordet på Erik Klipping i Finderup Lade. Bache Niels Bache, en broder til Otto, blev skoledirektør og historiebogsforfatter.

Litteraturhenvisning i bogform

Kenno Pedersen: Helsingørs gader og stræder i mands minde, Stengade 1901-2001. Nordisk Forlag for videnskab og teknik. Helsingør, 2002.

Niels Bache: ”Den helsingørske færgemand Lars Bache: hans by og hjem: hans søn optegnelser”. August Bang, 1966.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.