Torvegade 1

Version fra 18. mar 2010, 15:45 af 93.164.2.22 (diskussion)

Tegning af August Schwartz ca. 1860 af ejendommen Torvegade 1 inden branden i 1903
Ejendommen omfatter også Sudergade 25. Ved en brand i 1903 blev 2. etage (det jeg vil kalde 1. sal) beskadiget og 3. etage (2. sal) samt loftet helt ødelagt.

I 1904 opførtes en ny 3. etage samt vinkeltag belagt med skifer.

Sudergade 25/Torvegade 1
I stueetagen har der været mange forskellige forretninger. I min erindring var der i hjørnebutikken Schous Sæbehus, senere husker jeg D.E.R. udlejning af radio og TV, skiftende forretninger med ægte tæpper og nu er der en genbrugsbutik, som imidlertid også har inddraget naboforretningen.

I denne forretning husker jeg Smør- og Ostebørsen, senere Ostemesteren. Den næste forretning husede Helsingør Kaffebod eller Hansa Kaffe. På den anden side af opgangen til boligerne lå Hesteslagteren, hvor der nu er en grillbar.

Opgangen i nr. 1 rummede 4 lejligheder. Jeg har tilbragt mange timer med at betragte livet på Axeltorv fra vinduerne på 2. sal. De sad meget lavt, hvorfor vi som børn ikke måtte stå op, men skulle ligge på knæ, "så vi ikke faldt ud". Lejlighederne var kakkelovnsfyrede, og der var WC i gården. Brændsel opbevaredes på loftet, hvortil det blev båret op ad køkkentrappen