Værftsarbejderne

Version fra 3. maj 2018, 10:39 af Merete Gotthardt (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)

Bronzeskulpturerne er skabt af den dansk-færøske billedhugger Hans Pauli Olsen og viser værftsarbejdere ved det gamle værfts Bygning 10 Allégade 2, på vej på arbejde.

Indholdsfortegnelse

Kunstnerens forklaringer

'Alle fire skulpturer

Skulpturerne, som er opbygget i en knudret og ujævn modellering, består forrest af tre mænd i forskellige aldre, en mand nær pensionsalderen, en lærling og en mand i 50'erne, alle skabt i naturlig størrelse. Nogle meter fra dem ses en mand i 30'erne, udført i 1,5 gange naturlig størrelse.

Figurerne er ifølge kunstneren udfærdiget ud fra levende modeller, men kun én af dem, den ældre mand, er en tidligere værftsarbejder, Per Lindstrøm, som havde øgenavnet ’lille Per’. Modellen til den store skulptur, Allando Lindstrøm, er søn af Per Lindstrøm. De andre har ikke noget med værftet at gøre, men er med som arketyper.

Skulpturen Værftsarbejderne skal ses som et monument over de tusindvis af arbejdere, der har været tilknyttet Helsingør Værft, som fra 1882-1983 var byens største arbejdsplads. Skulpturen skal ikke blot ses som et symbol på de mange arbejdere, der har gået gennem værftsporten, men også som et udtryk for byens historiske, politiske, sociale og kulturelle udvikling.

Man kan betragte gruppen som én samlet skulpturgruppe, eller som én stor skulptur og tre mindre, alt afhængig af, hvor man ser det fra. Dette forklarede kunstneren i sin tale ved afsløringen af skulpturerne, grundlovsdag den 5. juni 2014.

Forarbejde

Det er den nu afdøde ’smedeboss’ og gamle værftsarbejder Georg Poulsen, som sammen med Værftsmuseets Værftsgruppe har arbejdet på at få realiseret de fire bronzeskulpturer, der i dag står som et monument over den 101 år lange værftsepoke, som var med til at definere Helsingør bys identitet.

Finansiering

Lauritzen Fonden, Torm Fonden og Orients Fonden har sammen med Helsingør Kommunes Museer finansieret skulpturerne.

Udarbejdelse

Skulpturerne er støbt i bronze, og til moderne bronzestøbning benyttes "Shell Casting", som er en videreudvikling af den meget gamle støbeteknik, der kaldes "Cire Perdue" – tabt voks. Processen er lang og krævende, og det er Skulpturstøberiet i Svendborg, som har støbt skulpturerne.

Værftsarbejderne
En mand i 30'erne
'Lille Per' ses til venstre
På vej ind ad porten

Litteratur

Asger Lind Krebs: ’Se det er en værftsarbejder’, Helsingør Dagblad, 06.06.2014

’Fire værftsarbejdere på vej til arbejde’, Nordsjælland, 11.05.2014

’Værftstiden må ikke glemmes’, Helsingør Dagblad, 13.06.2014

Eksternt link

Helsingør Kommunes Museer